środa, 15 lutego 2012

Dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść ryby?

Sprzeczne doniesienia o bezpiecznym poziomie rtęci w rybach sprawiły, że niektóre kobiety w ciąży w ogóle wyeliminowały ryby ze swojej diety.

Poniżej dowiesz się dlaczego składniki odżywcze, znajdujące się w rybach są tak ważne dla mózgu rozwijającego się dziecka i jak możesz się upewnić, że jesz właściwy rodzaj ryb.

Korzyści z ryb.
Spożywanie ryb zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia i jest bardzo ważne dla rozwoju poznawczego mózgu płodu i noworodka.

Jakie ryby jeść.
Tak naprawdę chodzi o to, które ryby się zjada.
Poziom rtęci na najwyższym poziomie zaobserwowano np. u miecznika, makreli, rekina i tuńczyka.

Pytanie więc brzmi: kto, jakie ryby i w jakiej ilości spożywa. Kobiety w ciąży powinny być zachęcane do zastępowania ryb z wysokim poziomem rtęci rybami o zdecydowanie niższej jej zawartości.

A co jeśli nie lubię ryb?
Kapsułki z rybimi olejem zawierają co prawda kwasy omega-3 ale nie zawierają minerałów i białka, które znajdują się w rybach.
Dlatego jeśli absolutnie nie możesz znieść zapachu ryb, postaraj się jeść inne produkty bogate w białka.
Kapsułki z rybim olejem przyjmuj w absolutnej konsultacji z lekarzem, ponieważ te suplementy rozrzedzają krew.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz